zondag 26 oktober 2008

Greg Van Avermaet is Flandrien van 2008

Greg Van Avermaet is uitgeroepen tot Flandrien van 2008, een bekroning voor de beste Belgische renner van het voorbije wielerseizoen. Hij kreeg de trofee tijdens een live-uitzending op Eén vanuit de Vlaamse Opera in Gent.

Als wielersupporter zijn we in België dit jaar toch wel een beetje verwend. We wonnen met Devolder (Ronde van Vlaanderen), Tom Boonen (Parijs-Roubaix) en Philippe Gilbert (Parijs-Tours) niet minder dan 3 klassiekers. We haalden een top-10 notering in de Giro met Jurgen Van Den Broeck en wonnen een rit in de Tour (Gert Steegmans) en zelf 4 ritten in de Vuelta (Tom Boonen 2x, Greg Van Avermaet en Wouter Weylandt).

Ik had verwacht dat de trofée naar Philippe Gilbert zou gaan. Philippe Gilbert startte fantastisch aan het seizoen. Hij won op een indrukwekkende manier de Omloop het Volk na een solo van 50km.
Zijn seizoenseinde was misschien nog beter. Met Parijs-Tours won hij eindelijk die langverwachtte klassieker waar iedereen toch op zat te wachten.

Gilbert bleef bovendien het hele seizoen op niveau. Hij werd 3de in Milaan - San remo, en greep net naast ritzeges in de Ronde van Zwitserland, de Tour en de Vuelta.

Greg Van Avermaet kende een fantastisch seizoen. Zijn seizoensbegin werd lichtjes verstoord door gezondheidproblemen, maar Van Avermaet kwam er snel door en werd na een sterke wedstrijd 3de in de E3-Prijs en een week later 8ste in de Ronde van Vlaanderen na berewerk te hebben geleverd in dienst van Leif Hoste.

Van Avermaet won nadien nog Ritten in de Ronde van België, waar hij als enige kon volgen met een verbluffende Stijn Devolder, en in de Ronde van Wallonië.
Vooral het seizoenseinde van Greg Van Avermaet blijft hangen. In de Vuelta, zijn eerste grote ronde, behaalt hij liefst 11 top-10 plaatsen. Voor een 2de jaars prof een ongelooflijke prestatie.
Hij slaagt erin een rit te winnen en gaat in zijn eerste grote ronde meteen met de puntentrui naar huis.
Als 2de jaars prof mag je over zo'n seizoen toch al eens naar huis schrijven.


Toch geen verrassing

Greg Van Avermaet mag dan misschien geen verwachtte winnaar zijn, een complete verrassing is het niet. Verschillende elementen hebben bijgedragen tot dit resultaat.
Ik zet ze even op een rijtje:

  • Greg Van Avermaet is niet alleen een winnaar, het is een ook heel attractieve renner, hij leest de koers goed, durft op het juiste moment mee te gaan en maakt het vaak af in de sprint. Het is het soort renner dat iedere liefhebber (en dus ook de collega's) aanspreekt.
  • Door zijn jeugdige leeftijd (23 jaar) heeft hij nog een hele carrière voor de boeg. Het Belgische wielrennen ziet in Van Avermaet en Jurgen Roelandts hoop voor de toekomst. Jonge renners hebben altijd een streepje voor.
  • De meest opmerkelijke prestaties van Van Avermaet (ritzege en puntentrui in de Vuelta) dateren van september en staan dus nog vers in het geheugen gegrift. Zeker als je weet dat de renners al konden stemmen een week na het WK. De fantastische prestatie van Devolder in de Ronde van Vlaanderen daarentegen lijkt alweer een eeuwigheid geleden.
  • Dat renners al konden stemmen meteen na het WK was eigenlijk in het nadeel van Philippe Gilbert. Een groot deel van de renners had immers al gestemd toen hij eindelijk zijn grote vis (Parijs-Tours) wist te pakken.
  • Stijn Devolder kende een schitterend voorjaar, dat zal niemand ontkennen. Zijn ambities in de Tour kon hij spijtig genoeg niet waarmaken, hierdoor verloor hij een deel van zijn glans. Een mens is nooit tevreden.
  • Ook Tom Boonen had een heel sterk seizoen. Alleen past het snuiven van cocaïne niet bij het prototype van een echte Flandrien. De manier waarop Tom Boonen met de hele zaak omgaat roept dan weer sympathie op.
  • Het systeem waar renners zelf kiezen wie ze de beste vonden lijkt misschien heel mooi. Echt eerlijk is het niet. Bij lotto hebben ze een 20-tal renners die konden stemmen, bij quickstep is dat maar de helft. Renners als Gilbert en Nuyens hadden zelf maar een handje vol ploegmaten en Jurgen Van Goolen al helemaal geen. Dan toch maar weer opteren voor een jury bestaande uit Journalisten? Of gewoon een combinatie van renners, journalisten en de supporters?

Voor een goed begrip is hier nog even de eindstand:

Geen opmerkingen: