maandag 29 juni 2009

De Ronde Van Frankrijk: Nog 1 weekje - Deel 2

Het belooft een boeiende Tour te worden. Niet alleen een fantastisch parcours, maar ook met geweldige renners. Een overzichtje:

Alberto Contador: Deze man is natuurlijk de topfavoriet. De beste klimmer van het peloton, en dit jaar ook enorm verbeterd in het tijdrijden. Contador moet deze Tour eigenlijk winnen. Deze man won de laatste 3 grote rondes waar hij aan deelnam, en is sindsdien alleen nog maar sterker geworden.

Cadel Evans: Evans heeft zeker het potentieel om de Tour ooit te winnen. Hij volgt heel goed bergop en kan een goede tijdrit rijden. Cadel Evans heeft het nadeel niet de beste klimmer te zijn en niet de beste tijdrijder te zijn. In de bergen moet hij tijd goed maken op de beste tijdrijders en tijdverlies op de beste klimmers beperken, in het tijdrijden moet hij tijd goed maken op de beste klimmers en tijdsverlies beperken op de beste tijdrijders. Voor een man als Evans moet dus alles meezitten. Bovendien heeft Evans nood aan een fantastische luitenant. Vorig jaar verloor hij de Tour omdat hij geen ploegmaten had die op de laatste klim tempo konden rijden voor hem. Benieuwd naar de prestaties van Jurgen Van den Broeck dit jaar.

Frank & Andy Schleck: Als iemand in de toekomst Contador het vuur aan de schenen kan leggen, dan is het Andy Schleck. De Luxemburger won dit jaar op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik en werd dit weekend met bijna 2 min voorsprong Luxemburgs kampioen. Andy heeft dit jaar alles op de Tour gezet en kan bovendien rekenen op de hulp van zijn oudere broer Frank, die tevens tot de outsiders mag gerekend worden. In het verleden is al gebleken dat de Schleck zelden of nooit ontgoochelen. Vraag is nog hoe sterk Andy al voor de dag komt in het tijdrijden.

Denis Menchov: Denis Menchov in topvorm is eigenlijk niet te kloppen. Bergop blijft hij ijzig kalm en is hij er niet af te rijden. In het tijdrijden kan hij mits een goede dag iedereen verslaan. Denis Menchov won al 2x de Vuelta en dit jaar ook de Giro. Vooral deze laatste overwinning moet hem het geloof geven dat hij ook in de Tour met de hoofdprijs kan gaan lopen. Het deelnemersveld van de Giro was ijzersterk.

Carlos Sastre: De winnaar van vorig jaar moet je natuurlijk altijd bij de favorieten plaatsen. Het wordt voor Carlos Sastre een heel moeilijke opdracht op zijn stunt van vorig jaar nog eens over te doen, maar schrijf hem zeker nog niet af. Een goede Sastre heeft al meermaals bewezen dat hij bergop het verschil kan maken. (Kijk maar naar de voorbije Giro, of zijn overwinning op Alpe D'Huez vorig jaar).


Dit zijn wat mij betreft de topfavorieten voor deze Tour, toch zijn er nog een pak renners waar er in deze Tour moet rekening mee gehouden worden:

Lance Armstrong (oud, maar nog niet versleten), Christian Vandevelde (vorig jaar 5de), Kim Kirchen (certitude in de top 10), Roman Kreuziger (toptalent en outsider voor de top 10), Vincenzo Nibali (outsider voor de top 10), Vladimir Efimkin (outsider voor de top 10), Andreas Klöden (al eens 2de en eens 3de), Levi Leipheimer (al eens 3de), Oscar Pereiro Sio (Ex-winnaar en al 3keer 10de, outsider voor top 10), Robert Gesink (toptalent en outsider voor top 10), Vladimir Karpets (outsider voor de top 10), Luis Leon Sanchez (Winnaar Parijs-Nice en outsider voor de top 10), Mikel Astarloza (outsider voor de top 10)

MIJN TOP 10:

1. Alberto Contador
2. Cadel Evans
3. Denis Menchov
4. Carlos Sastre
5. Andy Schleck
6. Christian Vandevelde
7. Frank Schleck
8. Lance Armstrong
9. Kim Kirchen
10. Vincenzo Nibali

DE GROENE TRUI: De favoriet voor de groene trui is dit jaar Mark Cavendish, niemand lijkt in staat om hem te kloppen in de massaspurten en dan komt die groene trui natuurlijk automatisch. Vraag is natuurlijk hoelang Cavendish kan volgen wanneer de ritten wat lastiger worden en of hij wel over de bergen raakt. Andere outsiders: Thor Hushovd (die met Heinrich Haussler een fantastische luitenant heeft, winnaar van de groene trui in 2005), Oscar Freire (winnaar van de groene trui in 2008), Tom Boonen (als hij mag starten, winnaar van de groene trui in 2007), Tyler Farrar (enige man die Cavendish dit seizoen al echt wist te kloppen, twijfelachtig of deze man Parijs haalt), Daniele Bennati (nog geen indrukwekkend seizoen, maar liet de Giro speciaal voor deze Tour links liggen), Allen Davis (als Boonen niet mag starten), Filippo Pozzato (kan punten pakken waar andere spurters al lang in een achtervolgende bus zitten), Gerald Coilek (vorig jaar al 2x 2de, dit jaar bekwaam om een rit te winnen), Greg Van Avermaet (lang leve het chauvinisme, deze man won vorig jaar het puntenklassement in de Vuelta) en Leonardo Duque (vorig jaar 4de)

MIJN TOP 5:

1. Mark Cavendish
2. Thor Hushovd
3. Daniele Bennati
4. Oscar Freire
5. Gerald Ciolek


DE BOLLETJESTRUI: Niemand die dit jaar kan voorspellen wie het bergklassement wint. In het peloton niet 1 renner die het bergklassement al eerder won. De winnaar van vorig jaar, Bernard Kohl is er natuurlijk niet bij. En ook de winnaar van 2007 Mauricio Soler is er niet bij omdat zijn ploeg dit jaar niet werd uitgenodigd. Op zoek naar een nieuwe bergkoning dus. De klimmers onder de favorieten zullen er zowiezo dicht bij zijn: Contador, Sastre, Menchov, de gebroeders Schleck... We hoeven de bergkoning echter niet bij de favorieten te zoeken. Een renner van de 2de lijn zoals Nibali, Kreuziger, Luis Leon Sanchez, Efimkin of Gesink moet bekwaam zijn af en toe mee te gaan met een ontsnapping en zo veel punten te sprokkelen. Zij hebben van het bergklassement weliswaar geen hoofddoel gemaakt. Wie het bergklassement wel als hoofddoel heeft is Sylvain Chavanel, de fransman van quickstep is zeker een kanshebber. De voorbije jaren werd Chavanel te licht bevonden voor het bergklassement, maar dit jaar is hij goed omringt, en kan hij misschien toch eens voor de verrassing zorgen. Het zijn vooral de fransen die van het bergklassement een doel moeten maken. In de andere klassement zijn ze kansloos, maar in het bergklassement kunnen zij een gooi doen naar eeuwige roem. Jongens als Moncoutié, Moreau, Dupont, Dessel, Moinard, Voeckler, Lefevre en Casar zijn misschien al stiekem aan het dromen. De kans dat zij in Parijs ook op het podium staan is natuurlijk heel erg klein. Nog een paar andere outsiders misschien: Popovych, Trofimov, Anton, Rogers, Martin, Uran... ?

MIJN TOP 5:

1. Andy Schleck
2. Sylvian Chavanel
3. Alberto Contador
4. Tony Martin
5. Rigoberto Uran


DE WITTE TRUI: Topfavoriet voor de witte trui is de winnaar van vorig jaar, Andy Schleck, het zal voor de andere jongeren heel moeilijk worden om hem van het wit af te houden. Andere kanshebbers op de witte trui: Gesink, Nibali en Kreuziger. Verder is het ook zeker uitkijken naar de prestaties van andere jonge renners: Rolland, Trofimov, Uran, Coppel, Martin en Velits.

MIJN TOP 5:

1. Andy Schleck
2. Vincenzo Nibali
3. Roman Kreuziger
4. Robert Gesink
5. Rigoberto Uran

Geen opmerkingen: