dinsdag 1 december 2009

Iljo Keisse, net geen koning van het Kuipke

www.pressee.be

Iljo Keisse (26) heeft een verschrikkelijk jaar achter de rug. Na zijn eindzege in de zesdaagse van Gent vorig jaar in november werd hij betrapt op doping. In februari stierf zijn trainingsmakker en vriend Frederiek Nolf jammer genoeg in zijn slaap, vermoedelijk aan hartproblemen. Later op het jaar stierven ook Frank Vandenbroucke en Dimitri De Fauw.

Gelukkig kreeg Iljo Keisse begin november ook goed nieuws. Na een lastige procedureslag van bijna een jaar tijd werd hij door de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond vrijgesproken van dopinggebruik.
Met een gerust gemoed kon Keisse starten in zijn zesdaagse van Gent, hij kon er voor de vierde keer winnen. Organisator Patrick Sercu had hem graag gekoppeld aan Kenny De Ketele. De twee renners hebben echter een heel jaar voor verschillende sponsors gereden en konden daardoor niet aan elkaar gekoppeld worden. Keisse kreeg hierdoor de jonge Duitser Roger Kluge naast zich.

De volledige week verliep goed voor Keisse/Kluge. Nadat de jonge Denen Alex Rasmussen en Michael Morkov er begin deze week als een pijl vandoor gingen, kwamen Keisse/Kluge donderdag voor het eerst aan de leiding, zaterdagavond moesten ze deze koppositie kort afstaan aan het ervaren duo Risi/Marvulli, maar zondagavond bij de start van de finale stonden de ze weer op kop met amper vijf punten voorsprong op het duo Rasmussen/Morkov. Beide duo’s gunden elkaar geen meter en alles zou afhangen van de tussenspurten. Het werd een spannende puntenkoers. De eerste tussenspurt werd gewonnen door Rasmussen voor Keisse, de Denen stonden plots maar één punt achter. Bij de tweede tussenspurt kon Kluge de Denen verrassen, hij reed van de groep weg, liet Keisse de tien punten nemen en het duo liep weer uit. Het verschil met de Denen was nu zeven punten. Bij de derde tussenspurt lieten beide duo’s zich verrassen en pakten geen punten. Bij de vierde tussenspurt bleek Rasmussen weer sneller dan Keisse. Het verschil bij het ingaan van de laatste tien ronden was maar één punt. De allerlaatste spurt zou dus de doorslag geven…

Op een moment van vertwijfeling op vijf ronden van het einde zag Roger Kluge zijn kans, hij ging er razendsnel vandoor en de Denen leken verrast. Het duo Keisse/Kluge leek op weg naar de eindzege. De Denen waren echter ongelooflijk sterk en konden toch terugkeren. Keisse en Rasmussen zouden het tegen elkaar uitmaken in de spurt. Op een ronde van het einde zat Keisse nog op kop, maar het mocht voor de Gentenaar niet baten. De snelle Deen kwam erover en Keisse/Kluge was verslaan. De zesdaagse bleek een ronde te lang.

Geen opmerkingen: